Etiketter

tisdag 28 mars 2017

NO-LÄXA TILL TORSDAG 30 MARS.

Läs igenom texten du fått hem på arbetsblad 1 och svara på frågorna.

Arbetsblad 1
Att springa i mörker Läs texten och svara på frågorna.
Skulle du våga springa ikapp med en igelkott i skogen under natten? Du kan nog springa snabbare än den, men skulle du klara att göra det i skogen? Troligen skulle du snubbla på en rot eller en sten. Det gör nog inte igelkotten. Den är nämligen nattaktiv och du är dagaktiv. Med dagaktiv menas att man är vaken på dagen och sover på natten. Vissa djur är mest aktiva under skym- ningen och gryningen. Det finns många djur och insekter som är nattaktiva. Man kan tycka att det är konstigt att de kan röra sig i mörker. Men oftast är det inte helt mörkt på natten. Stjärnorna och månens sken ger tillräckligt med ljus. Vi människor kan inte se färger när det är för lite ljus. Vi ser allt grått och mörkt. Men det finns forskning som visat att vissa arter (ödlor och fjärilar) kan se färger i svagt, svagt ljus.


Det finns en bra sak med att vara vaken på natten och inte på dagen: man blir inte lika lätt upptäckt på natten. Mörkret skyddar. Men för att kunna ta sig fram och hitta mat finns olika smarta lösningar. Nattaktiva djur har oftast väl utvecklat lukt- och hörselsinne. De hittar inte fram med hjälp av ögonen utan genom att lyssna och lukta. En uggla kan höra en liten mus tassa fram på marken och anfalla den. Den jagar med hjälp av sin hörsel. På vingarna har den extra dun som gör att det inte låter så mycket när den flyger. Musen hör inte när ugglan anfaller.

Fladdermusen kan precis som delfinen och vissa andra djur använda sig av sitt ekolod för att ha koll på sin omgivning. Många djur har morrhår på nosen. Med de styva stråna kan de känna om de går emot något och undvika att krocka.
1 Vad menas med nattaktiv?
2 Kan nattaktiva djur klar a sig utan ljus? På vilka sätt tar de sig fr a m i natten?
3 Varför tror du musen har stora öron och långa morrhår?
4 Hur kan ugglan fånga möss på natten?
5 a) Välj tre fakta om nattaktiva djur som du tycker är viktiga. b) Varför är de viktiga, tycker du? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar